У Рівненській області звільнено керівників семи МСЕКів

Звільнені керівники семи МСЕКів
Звільнені керівники семи МСЕКів

У Рівненській області замінили керівників семи медико-соціальних експертних комісій. Цього передував корупційний скандал. Про це повідомляє Рівненська ОВА.

За словами голови Рівненської ОВА Олександра Коваля, у МСЕК тривають перевірки. Сім керівників були звільнені і їм призначили заміну.

«На сьогодні замінені очільники семи МСЕКів Рівненської області. Наразі на їхнє місце призначені виконувачі обов’язків. Щодо решти медико-соціальних експертних комісій області, то там перевірка триває. Рішення щодо їхніх очільників будуть прийняті згодом», – заявив Коваль.

Два тижні тому СБУ викрила схему ухилення від мобілізації через медико-соціальну експертну комісію МСЕК. Правоохоронці повідомили про підозру трьом жінкам та вилучили 14,5 млн грн у різній валюті.

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, згідно з яким медико-соціальні експертні комісії будуть ліквідовані з 31 грудня 2024 року. Міністерство охорони здоров'я розробить зміни до законодавства щодо оцінки інвалідності людини. Також будуть створені робочі групи для перевірки рішень медико-соціальних експертних комісій щодо інвалідності посадових осіб державних органів.

Президент Зеленський пообіцяв системне та кадрове реагування після скандалів з МСЕК. Національна безпека і оборона вирішила відновити справедливість в роботі медико-соціальних експертних комісій.

За матеріалами Служби безпеки підозри у вчиненні злочинів отримали 64 посадовця МСЕК, а також скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність.

Керівництво Хмельницького обласного центру МСЕК та обласного Пенсійного фонду були викриті на незаконному збагаченні. В ході обшуків у них знайшли близько $6 млн готівкою.

7 жовтня Печерський райсуд Києва встановив запобіжний захід для керівниці МСЕК Хмельницької області Тетяни Крупи. Її відправили під варту на 60 днів з можливістю внесення застави у розмірі понад 500 млн грн.

Міністерство охорони здоровʼя провело перевірки та скасувало висновки про інвалідність 74 військовозобовʼязаним Хмельницького МСЕК.

Читайте також