У Словаччині люди вийшли на протести проти рішень прем'єра Фіцо

У Словаччині відбулися масові мітинги, під час яких люди висловлюють своє незадоволення планами уряду Роберта Фіцо щодо змін до кримінального кодексу. Протестувальники гаслами осуджують Фіцо та вимагають його відставки.

Найбільший мітинг відбувся у столиці Братиславі, де зібралося близько 20 тисяч людей. Попередній протест 7 грудня став поштовхом для демонстрацій у 19 містах країни.

Коаліційний уряд пропонує скасувати спеціальну прокуратуру, яка займається боротьбою з корупцією та злочинністю. Згідно з законом, розслідування таких справ покладається на прокурорів обласних управлінь, які не мають достатнього досвіду у цих питаннях

Запропонований законопроєкт уряду Фіцо потребує схвалення в парламенті та підпису президента. Однак, тріпартійна коаліція має більшість голосів, щоб протистояти очікуваному вето президентки Чапутової.

Президентка заявила про готовність скористатися конституційним викликом та спростувати закон. Але поки неясно, яке рішення винесе Конституційний суд

На прем'єрських виборах популістська партія Фіцо отримала 23% голосів, обійшовши центристську партію "Прогресивна Словаччина". Ще за часів його прем'єрства Фіцо висловлював проросійські погляди та закликав до скасування санкцій проти РФ. Однак він також підтримував мирне врегулювання конфлікту на сході України.