У Сувальський коридор зайшов півторатисячний контингент під прикриттям авіації

В Сувальському коридорі розгортаються війська Литви та Польщі у рамках навчань та захисту території. В цих діях беруть участь 1,5 тисячі солдатів та офіцерів збройних сил та 200 одиниць техніки. Таку інформацію надали Збройні сили Литви.

Міжнародні навчання Narsus Grifonas 2024 («Хоробрий грифон») проводяться спільно литовськими та польськими військами. Основним завданням цих навчань є практика оборонних сценаріїв на підступах до Сувальського коридору за планом «Орша» між Литвою та Польщею.

Перевірка здатності штабу бригади Жемайтія та підпорядкованих підрозділів планувати та здійснювати оборонні дії у співпраці з союзниками по НАТО є головною метою цих навчань. Цю інформацію також надали Збройні сили Литви.

В навчаннях також беруть участь військова поліція, військово-медична служба, ППО та інженерні батальйони. Зі США до навчань також приєднаються військові союзників Литви.

Навчання проводяться за підтримки повітряних сил союзників, що здійснюють патрулювання на Балтійському регіоні.

У січні 2022 року було повідомлено, що Польща та Литва перейдуть до спільних військових навчань з метою зміцнення оборони Сувальського коридору в разі потенційної агресії Росії. Ініціаторами навчань були Збройні сили Литви.

Росія вже неодноразово заявляла про свою зацікавленість у Сувальському коридорі - території між Білоруссю, Литвою та Польщею, яка дозволить їй об'єднати анексовану Калінінградську область. Калінінградська область, де розташовано російське місто Калінінград (Кенігсберг), відповідно до Потсдамського договору 1996 року мала бути відступлена СРСР. Однак СРСР та Росія не виконали цей обіцянку.