У тимчасово окупованому Енергодарі зруйновано підстанцію «Луч»

У тимчасово окупованому Енергодарі зруйновано підстанцію «Луч»

Електропідстанцію "Луч" в місті Енергодарі Запорізької області було зруйновано. Про це повідомляє Міжнародне агентство атомної енергії (МАГАТЕ).

Експерти агенції відвідали підстанцію, яка, за словами представників ЗАЕС, отримала пошкодження від атаки безпілотника 19 червня. Це вже друге пошкодження цієї підстанції з 2022 року. Внаслідок атаки місто Енергодар залишилося без електроенергії.

Підстанція "Луч" зазвичай забезпечує електроенергією частину міста і інші райони, такі як водонасосна станція, промислова зона та навколишні міста. Наразі електроенергію місто отримує через іншу лінію електропередач. Електропостачання ЗАЕС це раз не постраждало, оскільки станція не залежить від підстанції "Луч".

Це пошкодження підстанції "Луч" впливає на ядерну безпеку станції і персоналу, який проживає в Енергодарі, прилеглому до ЗАЕС. - заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Звіт агентства також зазначає, що протягом останнього тижня були виявлені ознаки воєнної активності, зокрема вибухи біля майданчику АЕС. Але сам майданчик та його оточення не постраждали.

Мерія Енергодару повідомила, що з 19 червня місто повністю позбавлене електропостачання. Часткове відновлення електроенергії відбулося 20 червня, але деякі райони все ще залишаються без світла. Група експертів МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, раніше повідомила, що також чула вибухи на території АЕС.

Читайте також: