У Туреччині знайдено «список покупок», якому 3500 років (фото)

«Список покупок» з Туреччини, 3500 років
«Список покупок» з Туреччини, 3500 років

Археологи, що ведуть розкопки кургану Аччана, також відомого як Ескі Алала, у Туреччині, виявили клинописну табличку, яка вже має 3500 років. Після розшифрування тексту на табличці виявилося, що це стародавній перелік покупок. Про це повідомляє Gazete Duvar.

Історичний курган Аччана знаходиться в місті Алала в південній турецькій провінції Хатай. Мехмет Ерсой, Міністр культури та туризму Туреччини, розповів, що археологи виявили цю клинописну табличку під час реставраційних робіт у старому місті Алала.

В своєму заяві в соцмережі, Ерсой повідомив, що перші дослідження показали, що ця табличка, яка датується 15 століттям до нашої ери, містить записи про багато покупок меблів. Текст написаний аккадською мовою, яка була вживана в давній Месопотамії.

«Ми віримо, що ця табличка, вагою 28 грамів, дозволить нам отримати нову інформацію про економічну структуру та державну систему пізньої бронзової доби».

Згідно з дослідниками, це знахідка привертає увагу своїми розмірами: 4,2 х 3,5 сантиметри, товщиною 1,6 сантиметра і вагою 27,85 грамів.

Клинопис був важливим засобом комунікації у давнину і мав клейкі відбитки. Аккадці використовували фонетичний підхід і записувати свою мову шумерськими фонетичними знаками.

За словами дослідників, перші рядки таблички фіксують купівлю багатьох дерев'яних столів, стільців і табуретів, а також вказують хто їх купив або кому вони були подаровані.

Раніше, під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, митники в Києві вилучили з посилки, що направлялася до США, три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до нашої ери. Зазначається, що митники виявили розполіровані камені з чіткими гранями в цій посилці із Кривого Рогу до США. 

Читайте також