У вересні ВАКС розпочне слухати праву прокурора Жученка по суті: один з епізодів його провадження вже закритий

Весна Вересня починає слухати прокурора Жученка
Весна Вересня починає слухати прокурора Жученка

Виключення Олега Жученка з справи Одеського провадження може позначитися на перебігу його суду

31 серпня закінчився термін ознайомлення з матеріалами провадження у справі НАБУ щодо колишнього прокурора Одеської області Олега Жученка. САП вже повідомила, що направила до суду обвинувальний акт проти нього за зловживання службовим становищем, отримання неправомірної вигоди та використання підробленого документа.

Таким чином, Вищий антикорупційний суд має розглядати справу по суті в найближчі дні. Проте під час слідства відбулося кілька суттєвих змін, які ставлять під сумнів можливість винесення обвинувального вироку. Інформація з Реєстру судових рішень та офіційні повідомлення САП свідчать про це.

Звільнити Особа_6 (директор ТОВ "ФПГ Будова") від кримінальної відповідальності на підставі статті 49 КК у зв'язку із закінченням строків давності у частині підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 358 КК. Закрити у зв`язку зі звільненням від кримінальної відповідальності кримінальне провадження №52023000000000319 від 19.07.2023 у частині підозри Особа_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 358 КК

З цього рішення суду можна зрозуміти, що всі раніше висунуті підозри директору будівельної компанії "ФПГ Будова" стосувались понад 40 квартир для прокурорів Одеської обласної прокуратури. Ці квартири були надані компанією в обмін на право забудови земельної ділянки. Цей випадок стосується Жученка, і в рішенні суду не згадується жоден інший фігурант провадження.

Також зазначується, що квартира, яку отримав Жученко в Одесі, була визнана службовою і він отримав її як неправомірну вигоду. Це було фіксовано в рішеннях житлово-побутової комісії прокуратури. Проте жоден представник цієї комісії ніколи не брав участі в провадженні НАБУ.

З урахуванням таких обставин і звільнення однієї зі сторін від кримінальної відповідальності, перспективи провадження НАБУ проти Жученка можуть бути неоднозначними. До цього додається ще одна політична обставина - конфлікт Олега Жученка з Михайлом Саакашвілі. Варто зазначити, що головний детектив справи, який перебував під підпорядкуванням Гізо Углави, був звільнений з Бюро в недавньому минулому.

Варто відзначити, що Жученко завжди заперечував свою винуватість та пов'язував переслідування з конфліктом з Михайлом Саакашвілі. Можливо, це може свідчити про політичний вплив на справу. Раніше Жученку запропонували закрити справу за велику суму грошей, але він звернувся до СБУ і співпрацював з ними у розслідуванні.

Читайте також