У WSJ заявили про плани Путіна розпочати нову війну в Європі

Путін хоче розпочати нову війну на Балканах - ЗМІ

Російський лідер Володимир Путін має намір розпочати новий конфлікт у Європі з метою послабити підтримку України та дестабілізувати Захід, стверджують експерти з Foundation for Defense of Democracies. Вони вважають, що РФ може скористатися напруженістю на Балканах та конфліктами у Сербії та Боснії, щоб здобути вплив і відволікти увагу від України. Експерти попереджають, що Москва може розпочати нову війну у цьому регіоні та отримати торговельні переваги і політичний вплив на Захід. Зазначимо, що попередньо повідомлялося про намір Путіна використати псевдовибори в Україні для продовження війни.

Володимир Путін

"Оскільки російські війська зазнали втрат на Україні, Москва може багато виграти, створюючи проблеми в інших частинах континенту", - йдеться у статті.

Дослідники вважають, що балканські країни є найкращим варіантом для Росії, оскільки тут залишається висока напруженість та конфлікти, що почалися з розпаду Югославії. Вони зазначають, що Сербія, бажаючи розширити свій вплив та загрожуючи військовою ескалацією, є головною причиною напруженості. Останніми часами президент Сербії навіть відкрито загрожував атакувати Косово, а його війська перебувають у бойовій готовності.

"Оскільки НАТО святкує своє 75-річчя, а Путін стикається з новими втратами в Україні, Москва намагається відкрити новий фронт на Балканах. Москві не потрібно відправляти в регіон свою армію. Росії просто доводиться покладатися на Сербію у розпалюванні насильства та нестабільності та робити ставку на те, що НАТО вагатиметься", - додали експерти.

Експерти попереджають, що новий конфлікт на Балканах може мати серйозні наслідки для Європи та допомогти Кремлю відволікти увагу від України та зміцнити свій вплив на Захід.

Дивіться також: