У Запоріжжі відкрили «Дерево пам’яті» – меморіал, присвячений полеглим захисникам

«Дерево пам'яті» у Запоріжжі - меморіал
«Дерево пам'яті» у Запоріжжі - меморіал

У парку Металургів ім. В.А. Сацького у Запоріжжі відкрили "Дерево пам'яті", яке вшановує пам'ять полеглих захисників України. Цю інсталяцію створили під час фестивалю сучасного мистецтва "Gogolfest. Pokrova", а її створення було повністю фінансовано компанією "Метінвест".

Дев'ятиметрове залізне дерево символізує укорінення пам'яті про українських воїнів, які загинули за свободу України. На кожній гілці дерева розміщені дзвоники, які заграють мелодійний звук під впливом вітру, що символізує голоси бійців. Також з'явились м'які світлодіодні лінії, які починаються від коріння дерева і проходять до його крони, де виписані імена загиблих воїнів.

Проєкт "Дерево пам'яті" має кілька етапів реалізації, включаючи озеленення. У майбутньому планується висадити молоді рослини, які обплетуть залізні елементи і доповнять образ меморіалу.

Перед встановленням меморіалу проведено громадські обговорення та презентації проєкту для родин загиблих воїнів, ветеранських організацій та представників влади. Меморіальний комплекс уособлює посадки на фронті, де захисники померли, і є символом боротьби і непохитності українців за свободу.

Урочистому відкритті меморіалу взяли участь очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров, в.о. голови Запоріжжя Регіна Харченко, родини загиблих героїв, ветерани та містяни.

Також варто згадати, що до Дня пам'яті захисників України Група "Метінвест" створила онлайн-меморіал, присвячений воїнам-співробітникам, які загинули під час війни.

Читайте також