Удар по пансіонату в Сумах: Мінсоцполітики неодноразово вимагало евакуювати літніх пацієнтів

Удар по пансіонату в Сумах
Удар по пансіонату в Сумах

Міністерство соціальної політики звернулося до Сумської військової адміністрації з проханням організувати евакуацію пансіонату для літніх людей, в який потрапила російська бомба. Проте адміністрація заявила, що пацієнти не бажають переїжджати. Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович під час години запитань до уряду.

Вона пояснила, що існує порядок евакуації всіх закладів, де люди проживають. Згідно з цим порядком, обов'язкова евакуація стосується закладів, що знаходяться за 2 кілометри від критичної інфраструктури, за 50 кілометрів від кордону та за 100 кілометрів від зони бойових дій.

Жолнович заявила, що зверталася до Сумської обласної військової адміністрації з проханням організувати евакуацію з геріатричного пансіонату, в який потім влучила російська бомба. Вона також надала списку можливих місць для релокації. Зазначила, що саме обласна адміністрація є розпорядником закладу, тому міністерство не має повноважень вплинути на процес евакуації.

У той же час обласна адміністрація заявила, що пацієнти самі відмовилися від евакуації, оскільки не бажали переїжджати. Жолнович сумнівається, чи це дійсно так.

Вона також наголосила, що недавно було прийнято норму, яка дозволяє складати протоколи, якщо засновники закладів не здійснюють дій для евакуації з небезпечних районів.

Міністерка також просить підтримати внесення змін до закону про державний нагляд і контроль, оскільки це необхідно для притягнення відповідальних осіб до відповідальності.

Нагадаємо про ситуацію

19 вересня російська армія атакувала Суми за допомогою керованих авіабомб. В результаті обстрілу постраждав геріатричний пансіонат Сумської області. Частково пошкоджені технічний і п'ятий поверхи. З будівлі було евакуйовано 147 осіб, жертв немає.

Для проведення рятувальних робіт було задіяно п'ять автобусів, з них два належать Державній службі надзвичайних ситуацій, а два є медичними швидкими, які транспортували пацієнтів до лікарні та інших пансіонатів.

Нагадуємо, що російські загарбники обстріляли Суми керованими авіабомбами. Під приціл ворога потрапив Сумський геріатричний пансіонат, де проживало 221 людина похилого віку.

Читайте також