Угорщина почала позбавляти житла українських біженців: у чому справа

Українські біженці втрачають житло на Угорщині
Українські біженці втрачають житло на Угорщині

Угорщина виселяє біженців з Закарпаття зі своїх притулків через новий закон, що набув чинності. Про це повідомляє угорська служба Радіо Свобода.

Після ухвалення урядом Угорщини, надання допомоги українцям стало обмеженим. Журналісти зазначають, що 21 серпня рано вранці українських біженців, переважно закарпатських ромів, видворили з приватного притулку в місті Коч на півночі Угорщини, який субсидувала держава. Деякі з них ночували на вулиці.

Поправка до указу уряду Угорщини, що набула чинності, право на житло надає лише біженцям із українських районів, а не тим, хто безпосередньо постраждав від бойових дій. Ці зміни спричинили стурбованість Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, яке закликало переглянути це рішення. Організація оцінила, що до двох тисяч біженців в Угорщині позбавлять субсидованого житла. Зокрема, найбільш уразливими є ромські представники з Закарпатської області, які проживають у притулках, які тепер закриються.

Крім того, багато українців мають двоє громадянства - українське та угорське, тож інші країни Європейського Союзу відмовляють їм у допомозі через їх громадянство Угорщини.

Наразі в Угорщині живе понад 30 тисяч біженців із України.

Нагадаємо, Литва може змінити терміни тимчасового захисту для біженців з України.

Читайте також