Угорщина висунула нову вимогу для зняття вето на допомогу для України

Угорщина може зняти своє вето на пакет допомоги ЄС Україні

Угорщина заявляє, що може зняти своє вето на пакет допомоги від ЄС Україні в розмірі 50 млрд за умови, що фінансування буде переглядатися щороку.

Деякі європейські дипломати виступають проти будь-яких нових пропозицій Будапешту, пише Politico.

"Угорський уряд на чолі з прем'єром Віктором Орбаном висунув нову вимогу для розблокування 50 млрд для України. За словами трьох неназваних європейських дипломатів, з якими поговорили журналісти видання, Будапешт може зняти своє вето за умови, що фінансування буде переглядатися щороку", - вдеться у матеріалі.
Якби Європейська рада затвердила голосування за виділення коштів на щорічній основі, це дало б Угорщині можливість блокувати фінансування України щороку або отримати поступки від Брюсселя за відмову від вето.

Ідея Будапешту щодо перегляду фінансування

Таку ідею Будапешт сформулював під час зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС і спрямував відповідний документ до Ради ЄС, де зараз головує Бельгія.

"Згідно з угорською пропозицією, ЄС щороку надаватиме Україні 12,5 млрдв у вигляді грантів і кредитів, що за чотири роки складе запропоновані Єврокомісією 50 млрд. Деякі європейські дипломати скептично налаштовані до пропозиції Угорщини. Семирічний бюджет ЄС - це багаторічна структура, ми не можемо погоджувати це з року в рік", - сказав один із дипломатів.

Відомий своєю проросійською та антизахідною позицією прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийняв запрошення лідера України Володимира Зеленського щодо двосторонньої зустрічі. Зеленський запропонував зустрітися ще на початку грудня, зокрема запропонував "вести переговори".

Переговори президента України Володимира Зеленського з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном можуть стосуватися широкого спектра двосторонніх відносин.