Угорщина знову заблокувала транш ЄС для військової допомоги Україні

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу вперше не змогли узгодити виділення 500 млн євро з Європейського фонду миру для військової допомоги Україні. Причиною незгоди є позиція Угорщини, яка не підтримує це рішення. Уряд Угорщини стурбований відновленням банківських зв'язків між Україною та Росією, і вимагає гарантій, що рішення про надання допомоги Україні є остаточним. Проблема виникла після того, як Україна включила OTP Bank до списку міжнародних спонсорів війни.

Незгода країн Євросоюзу щодо виділення траншу для України була оголошена кореспондентом "Радіо Свобода" Рікардом Йозвяком у Twitter.

Угорщину потроху вертать до списку спонсорів, з якими співпрацює Росія, та виходить з чорного списку. Але влада Угорщини просить юридичних гарантій від України, що ця зміна призначена назавжди, - написав Йозвяк. Тобто Угорщина вимагає від України запевнення, що OTP Bank не поверне в Росію свої банківські активи.

  • У протоколі зустрічі з Путіним у Пекіні протоколу угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан назвав війну Росії проти України "воєнною операцією".

  • Це була перша зустріч лідера країни ЄС з Путіним за останній рік. Про це повідомляють російські пропагандистські видання.

  • На відеозапису розмови, яка була проведена з синхронним перекладом, чути, як Орбан тихо прошептав фразу "katona műveletek" (воєнна операція).