Україна долучається до створення цифрового гаманця в ЄС: деталі

Створюється Європейський гаманець цифрової ідентифікації

За два наступні роки планується запуск Європейського гаманця цифрової ідентифікації (EUDI). Відповідну законодавчу базу вже затвердив Європарламент. Про це повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров відзначив, що Україна єдина країна не з ЄС, але активно бере участь у процесі формування електронної ідентифікації в ЄС. Команда Мінцифри вже долучилася до пілотного проекту ЄС з тестування транскордонної взаємодії "Дії".

«Український цифровий гаманець – це «Дія». Після запуску пілоту в ЄС українці зможуть використовувати там «Дію», а європейці свої цифрові гаманці в Україні. Із цифровим гаманцем можна буде онлайн зручно й безпечно відкривати банківський рахунок, мати постійний доступ до водійських посвідчень у телефоні, користуватися електронним підписом та отримувати електронні медичні рецепти», – зазначив Федоров.

За словами Федорова, до кінця першого кварталу 2021 року Єврокомісія опублікує уніфіковані вимоги для гаманців EUDI. "Дія" вже реалізувала більшість функцій EUDI перед презентацією пропозиції Єврокомісії. Наступна мета - отримати визнання в ЄС.

Крім того, застосунок "Дія" вже дозволяє зберігати документи про освіту. Документи про освіту доступні мешканцям і за кордоном, що унеможливлює необхідність надсилати їх поштою.

Також в "Дії" незабаром з'являться нові послуги, зокрема розмитнення авто, онлайн-реєстрація шлюбів, кабінет пацієнта та інші.

Читайте також:

  • У застосунку "Дія" з'явиться чат-бот на основі ШІ: деталі
  • Шлюби можна зареєструвати онлайн. У "Дії" з'явилася нова функція