Україна готова ділитися досвідом боротьби з російською дезінформацією

Україна застерігає Європу від російської пропаганди

Україна закликає європейських партнерів бути обережними з російською пропагандою і пропонує ділитися своїм досвідом. Про це заявив Олександр Романішин, колишній заступник міністра економіки та член наглядової ради ISE Group.

Згідно з його словами, дезінформація є такою важливою проблемою, що на міжнародному економічному форумі в Давосі вона була визнана "темою номер 1 у світі на наступні 2 роки".

Романішин зазначив, що Росія використовує дезінформацію як інструмент війни, особливо в державах Європи, а не в Україні. Із цією метою ISE Group провела дослідження російської пропаганди в Польщі, Німеччині, Франції та Австрії. Ці країни є важливими партнерами для України з різних аспектів, таких як відбудова, бізнес-партнерство та надання допомоги.

Автори дослідження планують презентувати результати дослідження та запросити ЗМІ, представників громадського суспільства і фактчекерів, щоб вони розуміли зв'язок між російською дезінформацією і рівнем життя та прийняттям рішень в кожній з цих країн.

Росіяни в кожній з 4 країн використовують окремі шаблони і дуже вправно маніпулюють громадською думкою, зокрема у виборчий період. З огляду на рекордну кількість виборів у світі цього року, Росія посилить свої зусилля, щоб вплинути на політичний ландшафт.

Романішин закликав Європу бути готовою боротися з дезінформацією і обіцяв передати свій досвід боротьби українських партнерам. Він також зазначив, що російський бюджет на пропаганду і дезінформацію складає 1,8 млрд доларів на рік, а кількість наративів сягає тисяч.

Романішин закликав не бути байдужим до дезінформаційної війни, яку Росія веде в Україні та Європі, і наголосив на необхідності усвідомлення загрози цієї проблеми.