Україна отримає 100 млн євро від БРРЄ на компенсації за знищене житло

Україна отримає 100 млн євро від БРРЄ на компенсації за знищене житло

Міністр фінансів України Сергій Марченко та керівник Банку розвитку Ради Європи Карло Монтічеллі підписали Угоду щодо надання Україні позики обсягом 100 млн євро в рамках проєкту "НОМЕ. Компенсація за знищене житло".

За даними Міністерства фінансів, проєкт HOME буде реалізовуватися по всій Україні. На отримані кошти будуть спрямовані на підтримку механізму прямої допомоги через житлові сертифікати. Цей механізм дозволить отримати компенсацію за знищене внаслідок бойових дій та терористичних атак російської Федерації житло у вигляді сертифікатів на придбання нового житла. Серед отримувачів компенсації будуть учасники бойових дій, інваліди та багатодітні сім'ї.

"Я радий підписати першу кредитну угоду між БРРЄ та Україною. Це лише початок. Як провідний соціальний банк Європи, БРРЄ має намір підтримувати довгостроковий соціальний розвиток та соціальну цілісність України, а також її відновлення та реконструкцію. Розраховуємо продовжувати працювати над визначеними Урядом України пріоритетами, використовуючи нашу експертну підтримку, досвід та ресурси на благо українського народу", - заявив керівник БРРЄ Карло Монтічеллі.

Проект реалізується в рамках послуги "єВідновлення" та відповідає Закону України "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської Федерації проти України".

Громадяни можуть подавати свої запити та отримувати компенсацію за зруйноване майно у вигляді сертифікатів. Перевірку заяв та вибір запитів здійснює Державна комісія з компенсації. Хід розгляду справи можна стежити через мобільний застосунок Дія.

Читайте також: