Україна отримає 200 млн євро від ЄБРР на енергетику

200 млн євро на енергетику України
200 млн євро на енергетику України

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть Україні 200 млн євро для підтримки НАК "Нафтогаз України" у створенні стратегічних резервів газу та забезпечення енергетичної безпеки.

Міністр фінансів України Сергій Марченко та Керуючий директор ЄБРР у справах України та Молдови Арвід Тюркнер підписали відповідний Договір гарантії.

"ЄБРР є лідером у підтримці ініціатив для забезпечення стабільності функціонування енергетичного сектору України. Вдячний за розуміння нагальних потреб України та ухвалення необхідних рішень. Сьогоднішнє підписання є важливим кроком для посилення енергетичної стабільності України в умовах війни", — зазначив Сергій Марченко.

Після підписання Договору провели робочу зустріч щодо стану реалізації спільних проєктів та подальших пріоритетів співпраці.

Міністр фінансів України привітав Арвіда Тюркнера з призначенням та висловив готовність до конструктивної співпраці.

Наразі на етапі реалізації в державному секторі є 10 спільних проєктів з ЄБРР загальною вартістю 2,1 млрд євро.

"ЄБРР залишається найбільшим інституційним інвестором України. Завдяки тісній співпраці з Банком ми впроваджуємо проєкти в енергетичному секторі, забезпечуємо підтримку ліквідності ключових підприємств державного сектору економіки, відбудову інфраструктури та роботу бізнесу у приватному секторі", — зауважив Сергій Марченко.

З початку вторгнення ЄБРР надала майже 4 млрд євро допомоги. Банк планує інвестувати в Україну від 1,5 до 2 млрд євро щороку.

Під час зустрічі обговорювались механізми страхування від воєнних ризиків та підтримка ініціатив у цій сфері, зокрема, страхування майна від морських воєнних ризиків власниками суден, які використовуються для експорту з чорноморських портів України.

Стратегічні напрямки співпраці залишаються підтримка енергетичного сектору, інвестиції у відновлювані джерела енергії, відновлення інфраструктури та підтримка приватного сектору.

Читайте також