Україна перерізала ключові мости в Курській області: як це змінить розвиток подій

Перерізані мости в Курській області
Перерізані мости в Курській області

Україна знищила важливий міст у Курській області Росії та завдала удару по другому, що знаходиться близько, порушивши російські маршрути постачання та, можливо, сигналізуючи про те, що її війська планують затриматися в цьому регіоні. Про це повідомляє Associated Press.

Російські проросійські військові блогери визнають, що знищення першого мосту через річку Сейм біля міста Глушково ускладнить постачання російських військ, які протистоять силам оборони в Курській області. Проте, Москва все ще може використовувати понтони та менші мости в області. Командир Повітряних сил України підполковник Микола Олещук у п'ятницю опублікував відео удару української авіації, який зруйнував цей міст.

Крім того, за словами командира Повітряних сил України Миколи Олещука та губернатора російського регіону Олексія Смирнова, менш ніж через два дні українські війська зруйнували другий міст у Росії.

Наразі офіційних повідомлень про те, де саме стався другий напад на міст, немає. Російські Telegram-канали стверджують про руйнування другого мосту через Сейм у селі Званне.

За даними російського проекту Mash, в результаті атак залишився тільки один неушкоджений міст. Українські удари ще більше ускладнять спроби Москви поповнити свої сили в Курській області та евакуювати мирних жителів.

Київ не вказує на заплановані масштаби і цілі свого швидкого просування у Росії. Операція стала для Кремля несподіванкою, а десятки сіл і сотні полонених потрапили у руки українських військових.

Українці проникли глибоко в Курську область в кількох напрямках без значного опору. Але удари по мостах, очевидно, спрямовані на зупинення російського контрнаступу в Курську, і можуть свідчити про те, що Київ має намір закріпити свою позицію в регіоні - або принаймні це сигнал Москві про його намір зробити це.

Аналітики про ситуацію

Аналітики відмічають, що хоч Україна може спробувати закріпити свої успіхи в Росії, це є ризикованим кроком, з урахуванням обмежених ресурсів Києва. Лінії постачання вглиб Курську стають вразливими для російських ударів.

Президент України Володимир Зеленський закликав союзників Києва зняти обмеження на використання західної зброї для ударів по цілях в Росії, включаючи Курськ. Він заявив, що українські війська можуть позбавити Москву "будь-якої можливості наступати і завдавати руйнувань", якщо їм дадуть достатньо можливостей для дії.

Зеленський заявив: "Дуже важливо, щоб наші партнери усунули бар'єри, які заважають нам послабити позиції Росії способом, який вимагає ця війна... Відвага наших воїнів і стійкість наших бойових бригад компенсують відсутність суттєвих рішень з боку наших партнерів".

Лідери України зверталися за дозволом на удари по російських авіабазах та іншій інфраструктурі, яка використовується для атак на українські енергетичні об'єкти та інші цивільні об'єкти, у тому числі за допомогою модернізованих плануючих бомб, які останнім часом спричинили великі руйнування на сході країни.

Раніше Збройні Сили України підтвердили знищення ще одного мосту на Курську.

Нагадаємо, російські медіа повідомили про знищення мосту через річку Сейм біля міста Глушково в Курській області. У мережі з'явилося відео моменту підриву мосту.

Крім того, інформація про операцію в Курській області обговорювалася в Києві протягом року.

Вчора президент Володимир Зеленський розповів про просування операції ЗСУ на Курську область.

Читайте також