Україна покращила позиції в Індексі свободи слова

Україна покращила свої позиції у рейтингу свободи преси

Україна поліпшила свої позиції в цьогорічному Індексі свободи преси. Звіт оприлюднила міжнародна організація "Репортери без кордонів" (RSF).

Згідно з даними, Україна посідає 61 місце зі 180, піднявшись на 18 позицій, порівняно з тогорічним рейтингом.

«Репортери без кордонів» відзначили покращення показника безпеки – зменшення числа загиблих журналістів, і політичного показника для України.

Як зазначили організатори російське вторгнення, ставить під загрозу виживання українських ЗМІ, бо в цій "інформаційній війні" Україна "перебуває на передовій протидії експансії кремлівської системи пропаганди".

Топ країни з найкращими показниками свободи слова

Перші місця у рейтингу отримали Норвегія, Данія, Швеція, Нідерланди, Фінляндія, Естонія, Португалія та Ірландія. Це єдині країни світу, які продемонстрували цього року "добрі" показники свободи слова. Торік до цього списку належала також Литва.

Ситуація в Україні оцінена як "проблематична", разом з Італією та Польщею. У рейтингу також зайняли недостатньо задовільні позиції США та Румунія.

У багатьох країнах, серед яких Чехія, Литва, Латвія та Канада, ситуацію оцінено як "задовільну".

У Сербії, Албанії, Грузії та інших країнах ситуацію назвали "складною".

Найбільш напружена ситуація зі свободою слова зафіксована у Китаї, Індії, КНДР, Азербайджані, Росії і Білорусі. Останні місця у рейтингу посідають Іран, КНДР, Афганістан, Сирія та Еритрея.

Телебачення втрачає популярність, Telegram стає джерелом новин

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається тенденція до падіння уваги до телебачення. Натомість українці стали більше користуватися Telegram-каналами, аби отримувати оперативні новини.

Зважаючи на скорочення міжнародної фінансової допомоги, треба розглядати можливість завершення єдиного телевізійного марафону, якщо не вдасться повернути довіру глядачів до нього.