Україна поскаржилась ООН на Росію через злам супутникових каналів

Україна поскаржилась ООН на Росію через злам супутникових каналів

Міжнародна спілка електрозв'язку, яка є спеціалізованою установою ООН у сфері глобального електрозв'язку, розглядає низку скарг від України та європейських країн на втручання російських супутників у роботу навігаційних служб та телеканалів. Про це повідомляє агентство Reuters.

Зазначається, що супутникові перешкоди заглушають сигнали GPS і можуть поставити під загрозу керування повітряним рухом, йдеться в заяві Європейського Союзу, яка була направлена до Міжнародної спілки електрозв'язку на початку цього місяця. У деяких випадках атаки зазнали дитячі телеканали: внаслідок втручання на них транслювалися жорстокі кадри війни в Україні.

У скарзі України до органу ООН, датованій 3 червня, задокументовано щонайменше 11 випадків втручання, які за останні три місяці вплинули на десятки українських телевізійних програм. У заяві міститься прохання "вжити всіх можливих заходів для припинення втручання РФ".

Франція, Швеція і Люксембург також надіслали скарги зі звинуваченнями у "шкідливому втручанні" в їхні супутникові мережі, підтвердили в Міжнародній спілці електрозв'язку, не уточнивши, хто несе за це відповідальність.

Нагадаємо, 28 березня росіяни організували масштабну атаку на українські телеканали. В ефірі з'явилися пропагандисти Кремля. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Spravdi.

Як зазначає центр, було зафіксовано спроби заглушити ефіри телеканалів 1+1 media, де транслюються канали 1+1 Україна, 1+1 Марафон, Тет, "Плюсплюс", "Бігуді", 2+2, "Уніан" та інші.

До слова, супутникові компанії Європи потерпали від спроб втручання в ефір з боку Росії. Пропаганду, яка транслювалася російською, вмикали на дитячих каналах.

Читайте також: