Україна повернула тіла 501 полеглого захисника

501 загиблий боєць - Україна
501 загиблий боєць - Україна

Україна повернула тіла 501 полеглого оборонця після репатріаційних заходів. Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Зокрема, повернуті 382 тіла захисників України, які загинули на Авдіївському напрямку, 56 тіл полеглих воїнів з Бахмутського напрямку, 45 з Мар'їнського, шість з Вугледарського, чотири з Запорізького, сім з Луганського напрямку.

Також було повернуто одне тіло з моргу на території Росії.

Збройні сили України перевезуть репатрійовані тіла та останки до визначених державних установ. Потім правоохоронці разом із судово-медичними експертами встановлять особи загиблих. Тіла оборонців передадуть родинам для гідного поховання.

Повернення полеглих захисників стало можливим завдяки взаємодії Коордштабу зі Службою безпеки України, ЗСУ, Міністерством внутрішніх справ, Офісом уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Секретаріатом уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин, Головним управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій та іншими структурами сектору безпеки й оборони України.

Координаційний штаб також висловив подяку Міжнародному комітету Червоного Хреста за допомогу у поверненні тіл загиблих воїнів.

"Главком" раніше повідомляв, що на лінії фронту в Україні діє декілька організацій, які займаються пошуком та вивезенням тіл загиблих. Одна з найбільших - пошуковий загін "Плацдарм". Олексій Юков, керівник і засновник організації, працював на волонтерських засадах протягом останніх 10 років. Він зареєстрував свій загін у 2013 році. Завдяки донатам та фінансовій підтримці йому вдавалось підтримувати активну діяльність організації, ідентифікувати та повертати додому сотні тіл. Цього року "Плацдарм" став частиною державної програми та почав працювати при Уповноваженому з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Читайте також