Україна повернула з окупованих територій та Росії 11 дітей

Україна повернула 11 дітей з тимчасово окупованих територій та Російської Федерації. Вік повернутих дітей від 2-х до 16-ти років. Про це заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Лубінець повідомив, що серед повернутих дітей є шестеро дівчаток, серед яких дві дворічні сестрички-двійнята, та п'ять хлопчиків. Зокрема, двох діток зустрічали з каретою швидкої допомоги, оскільки одна дитинка не може пересуватися самостійно.

«Це повернення, як і всі інші, відбулося у межах реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA. Весь процес повернення дітей був організований Офісом омбудсмана разом з іншими органами державної влади», зазначив Лубінець.

Держава Катар та ЮНІСЕФ надали підтримку у поверненні дітей. Посол Катару в Україні Гаді Аль-Гаджрі зустрівся з звільненими дітьми.

Повернення дітей на підконтрольну територію

Раніше вдалося повернути на підконтрольну територію України 14-річну дівчинку-сироту та чотирьох інших дітей з їхніми батьками, які перебували на окупованому лівобережжі Херсонщини.

Європейський Союз планує включити до нового санкційного списку проти РФ осіб, причетних до депортації українських дітей.

Кількість повернутих дітей і дорослих

Загалом до сьогоднішнього дня було повернуто 517 дітей та 2828 дорослих осіб, серед яких тільки 150 цивільних.