Україна різко наростила виробництво та експорт соняшникової олії

Великий урожай соняшникової олії в Україні
Великий урожай соняшникової олії в Україні

В Україні виробництво та експорт соняшникової олії у 2023-2024 маркетинговому році перевищили показники довоєнного періоду. За даними асоціації "Укроліяпром", обсяги виробництва олії зросли на 13,7% до 6,6 мільйонів тонн, а експорт збільшився на 17% до 6,2 мільйона тонн.

Причиною зростання виробництва олії став збільшений обсяг переробки насіння соняшнику. В поточному маркетинговому році було перероблено 14,8 мільйона тонн насіння, що на 1,3 мільйона тонн більше, ніж у попередньому році.

Ціни на соняшникову олію / Фото: freepic.com

Також українські виробники досягли успіхів у переробці інших олійних культур. Вперше в історії країни було перероблено 1 мільйон тонн ріпаку, а експорт ріпакової олії досяг рекордних 424 тисячі тонн. Виробництво соєвої олії та шроту також зросло на 22% та 29% відповідно. Загалом було перероблено 17,4 мільйона тонн насіння олійних культур.

Україна. Поле і небо

Експерти "Укроліяпром" прогнозують зміни у структурі виробництва олійних культур на наступний маркетинговий рік. Очікується скорочення виробництва соняшника, але зростання виробництва сої через розширення посівних площ.

Але варто відзначити, що посуха, яка сталася влітку 2024 року, негативно вплине на врожай пізніх зернових та олійних культур, особливо кукурудзи, соняшнику та сої.

Читайте також