Україна роз'яснила ОБСЄ суть Плану перемоги Зеленського

Офіс президента України уточнив План Зеленського
Офіс президента України уточнив План Зеленського

Президент Зеленський презентував План перемоги для України

Т.в.о. постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Вікторія Кувшинникова заявила, що головна ідея презентованого Президентом Зеленським Плану перемоги полягає в примусі Росії до миру. Це дозволить реалізувати Формулу миру як єдиний реалістичний шлях відновлення всеосяжного і тривалого миру для України. Згідно з презентацією, Україна має отримати потужну військову підтримку та зняття обмежень на атаки на військові цілі в Росії. Для досягнення цих цілей також планується посилення дипломатичного тиску та введення санкцій проти Росії, а також притягнення російського керівництва до відповідальності. План також передбачає повну інтеграцію України в євроатлантичну архітектуру безпеки.

Вікторія Кувшинникова наголосила, що реалізація Плану також буде сприяти виконанню Формули миру Президента України, яка базується на повазі до Статуту ООН та відновленні територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Кувшинникова також повідомила про проведення Росією воєнних злочинів, убивства українських військовополонених та руйнування. Вона зазначила, що окрім українських захисників, вбитих російськими військовими, наразі є інформація про страчених росіянами військовополонених. Дипломатка також згадала про загибель української журналістки Вікторії Рощиної, яка перебувала в російському ув'язненні.

Кувшинникова вказала на незаконне використання Росією хімічних речовин на полі бою, що є порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї. За її словами, від 17 лютого 2023 року по 16 вересня 2024 року було зафіксовано 4 228 випадків застосування Росією хімічних речовин. Крім того, вона зазначила, що Росія активізувала атаки на портову інфраструктуру та цивільні судна в Україні.

Кувшинникова закликала притягти до відповідальності керівників Росії, в тому числі шляхом створення спеціального трибуналу, за їх злочини агресії, порушення міжнародного права та воєнних злочинів.

Читайте також