Україна розробляє стратегію повернення евакуйованих за кордон дітей

Діти, що повертаються в Україну
Діти, що повертаються в Україну

Міністерство соціальної політики України спільно з іншими державними органами та міжнародними партнерами працює над планом повернення дітей, які були евакуйовані за кордон із установ цілодобового перебування під час російської агресії.

На сайті Мінсоцполітики повідомляється, що головним пріоритетом є дотримання найкращих інтересів дітей. З метою цього планується провести індивідуальну оцінку потреб кожної дитини і організувати візити до країн, де знаходяться діти. Такі візити вже відбулися до деяких країн, а підтримку надає Дитячий фонд ООН.

Ми прагнемо того, щоб діти були влаштовані у сімейні форми виховання. - зазначила заступник міністра соціальної політики Ірина Постоловська.

Під час візитів проводиться оцінка потреб дітей і умов їхнього проживання. Також перевіряється доступ до освіти та наявність необхідних документів. Голова Державної служби України у справах дітей Петро Добромильський наголошує, що при влаштуванні дітей в Україні важливо враховувати наявність братів та сестер.

Міністерство соціальної політики повідомляє, що за кордоном залишається близько 2000 дітей, які були евакуйовані у складі груп. Україна висловлює подяку країнам, які забезпечили дітям тимчасовий захист, але наголошує, що повернення в Україну важливо для збереження національної ідентичності та отримання української освіти.

Уряд України вже ухвалив постанову, яка регулює процес повернення евакуйованих дітей та передбачає пріоритет влаштування їх у сімейні форми виховання.

Крім того, Україна також займається поверненням незаконно депортованих у РФ дітей. Велика кількість українських дітей були вивезені до Росії окупантами.

Читайте також