Україна та Ірландія підписали гарантії безпеки: Зеленський розповів, що передбачає угода

Україна та Ірландія підписали гарантії безпеки
Україна та Ірландія підписали гарантії безпеки

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс підписали Угоду про підтримку України та співробітництво між двома країнами. Про це повідомляється на сайті президента.

Ірландія зобов'язалася виділити 128 мільйонів євро на нелетальну військову підтримку та 40 мільйонів євро на гуманітарну допомогу Україні. Вона надасть системи розмінування та обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів та братиме участь у коаліції з розмінування. Також будуть обговорюватися інші шляхи підтримки через Контактну групу з оборони, такі як ІТ-коаліція.

"Ірландія забезпечить постійну підготовку Збройних сил України через Місію ЄС з військової допомоги (EUMAM) в Україні. Угода також передбачає гуманітарну допомогу, підтримку реформ, залучення РФ до відповідальності та подальше посилення санкційного тиску на Росію", - йдеться у повідомленні.

Володимир Зеленський:"Сьогодні ми підписали двосторонню угоду між Україною та Ірландією щодо безпеки, і цей документ дозволить нам реалізувати весь потенціал співпраці між нашими країнами, а також з партнерами в рамках усієї архітектури договорів безпеки".

Угода також передбачає докладання зусиль Ірландії для імплементації Формули миру та участь у діяльності Міжнародної коаліції за повернення українських дітей. Україна вже уклала 26 двосторонніх угод щодо виконання Спільної декларації G7.

Володимир Зеленський:"Я особливо хочу подякувати Ірландії за спільну роботу з розмінування нашої землі. Це реальний порятунок багатьох наших людей. Звичайно, ми і далі працюватимемо разом заради більшої стійкості і України, і Ірландії, і всієї нашої Європи. Це стосується, зокрема, кіберзагроз".

Загалом, Ірландія надала Україні гуманітарну, стабілізаційну та нелетальну військову допомогу на суму 380 мільйонів євро. Президент України висловив подяку за підтримку та наголосив, що документ дозволить реалізувати співпрацю між країнами та партнерами в рамках договорів безпеки.

Нагадаємо, Євросоюз пообіцяв посилити військову допомогу Україні у відповідь на удари РФ.

Читайте також