Україна тимчасово відводить з поля бою танки Abrams – AP

Україна повертає танки Abrams до США через загрозу безпілотників

Україна вирішила віддати американські танки Abrams, які були надані з боку США, через збільшену загрозу безпілотників. За словами американських військових, російські дрони-розвідники та ударні безпілотники ускладнили ситуацію на землі, збільшивши ризик виявлення транспортних засобів.

Згідно з інформацією, в січні 2023 року США оголосили про відправку 31 танка M1 Abrams до України, що еквівалентно одному українському батальйону. У жовтні 2023 року було підтверджено, що всі 31 танк був доставлено.

Проте, за словами чиновників США, ситуація на полі бою значно змінилася через використання російськими окупантами дронів-розвідників та ударних дронів. Це спричинило ускладнення в захисті танків Abrams. За даними Associated Press, п'ять з 31 танків вже було втрачено.

Наразі всі танки Abrams були відведені від лінії фронту. США та Україна спільно працюватимуть над зміною тактики, заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США адмірал Крістофер Грейді.

Офіційні особи зазначили, що загроза безпілотників - не єдина проблема. Україні необхідно прийняти нову тактику, яка зробить танки Abrams більш ефективними в польових умовах.

Втрати танків Abrams Україною

За останні два місяці Україна втратила п'ять танків Abrams з 31, які були надані США. Про це повідомляє The New York Times.

За словами високопоставленого американського чиновника, російські війська знищили п'ять з 31 M1 Abrams американського виробництва. Інший австрійський військовий інструктор, який стежить за використанням західної зброї в Україні, розповів, що ще три танки були помірно пошкоджені на початку цього року.

Використання танків Abrams в Україні

Збройні сили України планували використати американські танки Abrams для добре підготовлених проривних операцій. Проте, використання цих танків буде обмеженим та обережним - лише для ретельно спланованих операцій, заявив керівник Головного управління розвідки МО України Кирило Буданов.