Україна у 2025 році має побудувати максимум з існуючих 4 ГВт проєктів вітроенергетики – інвестори

4 ГВт вітроенергетики у 2025
4 ГВт вітроенергетики у 2025

Директорка Європейсько-Українського енергетичного агентства Анастасія Верещинська заявила, що Україна має забезпечити можливості для інвесторів у відновлювану енергетику. Вона вказала, що це необхідно для того, щоб до 2025 року було побудовано максимум 4 ГВт готових проєктів вітроенергетики. Це допоможе уникнути дефіциту енергії в наступний опалювальний сезон.

Верещинська наголосила на тому, що Україна зараз має недостатньо генеруючих потужностей. Якщо до 2025 року не будуть створені нові потужності, то і наступний опалювальний сезон також буде характеризуватися дефіцитом енергії.

Для того, щоб залучити інвесторів до нових проєктів зеленої енергетики, вона пропонує створити стимули для великих споживачів. Верещинська зазначила, що чим раніше будуть створені такі стимули, тим більше інвестицій будуть привертати.

Однією з проблем для інвесторів в Україні є відсутність фінансових показників, які задовольнять банки. Інвестори готові надавати кредити, але їм потрібні гарантії повернення інвестицій. Проблемою є також невиплата боргів за вироблену електроенергію та неможливість страхування інвестицій.

За словами Верещинської, інвестори в Україні запланували побудувати понад 4 ГВт вітроелектростанцій. Вони розраховують на державну підтримку для реалізації цих проєктів.

Інвестори закликають уряд пріоритезувати розвиток зеленої енергетики шляхом прийняття конкретних рішень і заходів. Це сприятиме залученню інвестицій, будівництву нових електростанцій та зменшенню дефіциту енергії в Україні.

Читайте також