Україна веде переговори щодо списання частини держборгу, - Марченко

Україна переговоряє про списання боргу
Україна переговоряє про списання боргу

Мінфін України продовжує переговори з власниками єврооблігацій щодо реструктуризації боргу, яка включає певне списання заборгованості. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко під час засідання Верховної Ради 7 червня.

За словами Марченка, переговори щодо реструктуризації та списання боргів вже проводяться. Він також заявив, що найближчим часом ці переговори стануть публічними, і міністерство зможе надати більш детальну інформацію про їхній хід та результати.

Нагадаємо, що в серпні 2022 року Україна отримала відстрочку виплати відсотків та основної суми боргу на 24 місяці без списання заборгованості. Проте з середини весни 2024 року ринок очікує на нову пропозицію Мінфіну щодо реструктуризації комерційного боргу.

Важливо відзначити, що "Паризький клуб", група офіційних кредиторів України, надала фінансові гарантії для програми МВФ, які передбачають відстрочку виплати боргу країнам групи. Проте ця відстрочка є можливою лише за умови подібних дій з боку приватних зовнішніх кредиторів України.

Мінфін зобов'язався вжити заходів для управління державним зовнішнім боргом з метою відновлення боргової стійкості, збереження ліквідності, зменшення дефіциту фінансування та створення умов для участі приватного сектору у відновленні економіки.

МВФ також наголосив на необхідності глибокого регулювання державного боргу України з метою його зниження.

Читайте також