Україна входить у зиму з найбільш можливим рівнем готовності енергосистеми – Галущенко

Зображення сніжного пейзажу в Україні
Зображення сніжного пейзажу в Україні

Енергосистема України готова до зими

Згідно з повідомленням газети The New York Times, енергосистема України знаходиться у «з найвищим можливим рівнем готовності» перед зимовим сезоном. Заплановані ремонти на електростанціях України були успішно завершені, зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

У своєму інтерв'ю, колишній голова компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький розповів про суперечку з Міненерго щодо стратегії забезпечення безпеки енергопостачання. Кудрицький вважав, що для зменшення вразливості енергосистеми до терористичних атак Росії, Україна має побудувати невеликі приватні електростанції по всій території країни.

Проте, ця позиція колишнього голови «Укренерго» була протилежною до позиції Галущенка, який підтримував ідею централізації державних компаній.

Коли уряд ухвалив план децентралізації енергосистеми, експерти та дипломати вважали, що занадто пізно посилювати енергопостачання перед зимою

Галущенко спростував звістку про свою причетність до звільнення Кудрицького та підкреслив, що не має впливу на наглядову раду «Укренерго».

Міністерство енергетики заперечило прогноз Організації Об'єднаних Націй про можливість тривалого відключення світла взимку в Україні. Чиновники в уряді стверджують, що проблем із енергопостачанням не буде до кінця жовтня та в листопаді. Вони сподіваються, що цьогорічна зима буде майже без відключень, як і минулого року.

На даний момент, всі дев'ять енергоблоків, що працюють на підконтрольній Україні території, готові до роботи впродовж осінньо-зимового періоду.

Крім того, Єврокомісія вносить зміни для збільшення постачання електроенергії в Україну. Країни G7 та інші партнери зібрали понад $4 млрд на відновлення енергетичної інфраструктури України після вторгнення Росії.

Читайте також