Українцям нагадали, як розрізнити застуду, грип та ковід

Упізнавайте симптоми: застуда, грип, ковід
Упізнавайте симптоми: застуда, грип, ковід

Україна стартувала з епідемічним сезоном 2024-2025, що означає збільшення випадків ГРВІ, грипу та COVID-19.

Міністерство охорони здоров'я нагадало про важливість розрізняти ці захворювання та вживати необхідні профілактичні заходи.

Симптоми застуди

Застуда, спричинена риновірусом, розвивається поступово і супроводжується першінням в горлі, нежиттю, болем у горлі, закладеністю носа, незначним підвищенням температури, слабкістю та головним болем. Існує більше 200 видів вірусів, що можуть викликати застуду.

Симптоми грипу

Грип починається раптово з різким підйомом температури. Характеризується головним та м'язовим болем, жаром, слабкістю, втомою, кашлем, утрудненим диханням, виділенням слизу та болем у горлі. Грип може впливати не лише на дихальні шляхи, але і на серцевий м'яз та кровоносні судини.

Симптоми коронавірусу

COVID-19 має схожі симптоми на застуду та грип. Респіраторні симптоми, такі як кашель, утруднене дихання, виділення слизу та біль у горлі, є типовими. Точний діагноз можна поставити лише після спеціального тестування.

Профілактика

Міністерство охорони здоров'я рекомендує щорічну вакцинацію проти COVID-19 та грипу, особливо для людей із груп ризику. Вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Вакцини проти COVID-19 використовуються безкоштовно, а вакцини проти грипу можна придбати в аптеках. Грип може спричинити небезпечні ускладнення, тому щорічна вакцинація є важливою для людей із груп ризику.

Читайте також