Українцям пояснили, як нараховується субсидія на комуналку у опалювальний сезон

Субсидія на комуналку в опалювальний сезон
Субсидія на комуналку в опалювальний сезон

У Міністерстві соціальної політики України нагадали, хто і як може оформити субсидію на комунальні послуги.

Незважаючи на війну Росії проти України, що триває, жителям країни продовжують надавати адресну допомогу тим, хто найбільше цього потребує. Отже, найбільш уразливі споживачі ЖКП можуть скористатися програмою житлових субсидій, щоб зменшити суми у своїх платіжках.

Зверніть увагу, що держава надає фінансову підтримку сім'ям, витрати на комунальні послуги яких перевищують встановлену для них суму обов'язкового платежу. Ця сума не фіксована та обчислюється окремо для кожної сім'ї, враховуючи їхній середній щомісячний дохід на людину. При розрахунку також беруться до уваги майно сім'ї та стандартні норми споживання послуг.

Зокрема, оформити житлову субсидію можуть:

  • одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
  • людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
  • внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні, навіть без укладання договору оренди. У такому разі до заяви додаються документи, що підтверджують проживання на адресу домогосподарства (наприклад, довідка ВПО).
  • за заявою опікуна або піклувальника, неповнолітня дитина, яка залишилася без батьківського піклування або недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку;
  • індивідуальний забудовник, якщо будинок не прийнято в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується. У цьому випадку до заяви слід додати документи, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

Pри цьому слід враховувати, що при призначенні субсидії враховуються доходи всіх осіб, зареєстрованих та/або задекларованих у житловому приміщенні.

Як розрахувати розмір

Субсидія покриває різницю між повною вартістю комунальних послуг (з урахуванням соціальних норм) та сумою, яку сім'я має заплатити обов'язково. Ця обов'язкова сума обчислюється шляхом множення загального середньомісячного доходу сім'ї на певний відсоток.

Цей відсоток розраховується за такою схемою:

  • Визначається середній дохід одного члена сім'ї.
  • Отримана сума поділяється на прожитковий мінімум (2920 грн. з 1 січня 2024 року).
  • Результат ділять на 2 (це базовий коефіцієнт доходу до розрахунку субсидії).
  • Потім множать на 15% (базова ставка оплати послуг).

Таким чином, розмір субсидії залежить від доходу сім'ї, кількості її членів та встановленого прожиткового мінімуму.

На даний момент діє спрощений механізм звернення за житловою субсидією без збору довідок та часу на заповнення декларації. Для заповнення заяви необхідно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Читайте також