Українцям пояснили, як не втратити субсидію, якщо член сім'ї за кордоном

Члени сім'ї за кордоном: як зберегти субсидію
Члени сім'ї за кордоном: як зберегти субсидію

Україна вирішує питання з призначенням житлових субсидій для українців, які перебувають за кордоном

Багато українців, через війну, змушені залишити свою батьківщину і перебувати за кордоном. Це ставить їх перед рядом питань про отримання житлової субсидії.

Пенсійний фонд України відповів на три найбільш актуальні питання про отримання комунальної пільги під час перебування за кордоном.

Призначення субсидії під час тривалого перебування за кордоном

Домогосподарство може отримати житлову субсидію, якщо один із його членів перебуває за кордоном понад 60 днів. Проте є деякі нюанси. При поданні заяви потрібно вказати тривале перебування члена сім'ї за кордоном. В цьому випадку ця людина не враховуватиметься при розрахунку субсидії. Її доходи та норми житла та комунальних послуг не враховуватимуться при призначенні субсидії.

Важливо зазначити, що якщо тривале перебування за кордоном не було вказано, а субсидія була розрахована з урахуванням цієї людини, то виплату субсидії припинять, а надто виплачені кошти доведеться повернути.

Зобов'язання інформувати про виїзд за кордон

Потрібно повідомити Пенсійний фонд України про тривале перебування члена домогосподарства за кордоном понад 60 днів протягом 30 днів. Це стосується періоду, на який призначено субсидію. Термін повідомлення для мешканців окремих областей триватиме до одного місяця після припинення або скасування військового стану в Україні.

Наслідки невчасного інформування

Якщо Пенсійний фонд України самостійно виявить тривале перебування члена домогосподарства за кордоном, то виплату субсидії припинять. Для отримання субсидії потрібно подати нову заяву, але вона буде розглядатися тільки з початку нового опалювального або неопалювального сезону.

Читайте також