Українцям пояснили, чи підлягають ФОП бронюванню від мобілізації

Українцям пояснили, чи підлягають ФОП бронюванню і як ведеться їхній військовий облік за законом.

За даними видання NV, Верховна Рада підтримала новий закон про мобілізацію у першому читанні, а друге читання заплановано на 21 лютого. Зміни до списку підстав для відстрочення та нові правила бронювання працівників розглядаються урядом.

В Україні при військовому стані діє новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. У цьому порядку передбачено ведення військового обліку на роботі, за місцем проживання та за кордоном.

Мобілізація в Україні

Згідно зі статтею 34 Закону, облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів здійснюється керівниками різних організацій незалежно від форми власності. Однак, ФОП з унікальним статусом не обліковуються, оскільки у законодавстві не передбачено їхнього обліку.

Але у листі Генштабу ЗСУ та Міноборони зазначено, що ФОП, якщо вони використовують найману працю, також підлягають обліку.

Згідно з Кодексом законів про працю, працівник повинен надати військовий квиток або інший військовий документ при прийомі на роботу. Щодо ФОП прямих вимог щодо їхнього військового обліку немає.

Проте це не означає, що ФОП не можуть отримати повістку. Усі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними під час воєнного стану. Громадяни України можуть отримати повістку з військовим обліком.

Заступник голови Мінцифри Олександр Борняков заявив, що ФОП, гіг-контрактори та айтішники не бронюються. Проблемою є відсутність багатьох фахівців на військовому обліку, а також незацікавленість деяких людей у проходженні обліку.

При цьому військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які мають підтверджене у військовому комісаріаті право на відстрочення, не підлягають бронюванню. Крім того, у листі Міноборони зазначено облікові спеціальності, які не повинні брати участі в бронюванні.

Слід зазначити, що у Раді подали понад 1000 правок до законопроекту про мобілізацію.