Українцям роз'яснили, у яких випадках можна не сплачувати штраф від ТЦК

Правові поради щодо штрафів ТЦК
Правові поради щодо штрафів ТЦК

Згідно з вимогами законодавства, військовозобов'язаним, які не оновили свої дані, загрожує штраф від 17 до 25 тисяч гривень.

Однак юрист Аліна Охтень у своєму Інстаграмі зауважила, що є законні способи уникнути цих санкцій, повідомляє "Хвиля".

Правозахисниця зазначила, що ключовим є те, що співробітникам ТЦК необхідно довести, що не можуть отримати інформацію про особу з інших державних реєстрів. Вони повинні надати докази того, що були надіслані запити до всіх відповідних органів державної влади, які ведуть реєстри.

Юрист зазначила, що процедура, яка тривала з 18 травня по 16 липня 2024 року, спрямована була на оновлення контактної інформації, а не на оновлення всіх облікових даних. Під час цієї процедури не питали про дані, такі як сімейний стан, освіта, місце роботи, стан здоров'я та інші, які включаються в повний військовий облік.

Бронювання від мобілізації / Фото: Вінницький ТЦК

Важливо, що якщо співробітники ТЦК не збагнули необхідних заходів для пошуку інформації в інших реєстрах, то це може бути підставою для оскарження штрафу в суді. За словами юриста, у 98% випадків такі штрафи анулюються судом.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що українські суди почали скасовувати штрафи від ТЦК. Найчастіше скасування стосується порушень, що відбулися до набрання чинності змінами до закону.

Читайте також