Українцям розповіли, хто із військовозобов'язаних підлягає бронюванню: який порядок

Українцям пояснили, хто з військовозобов'язаних підлягає бронюванню та який порядок.

Наразі Верховна Рада України працює над законопроектом щодо змін у порядку бронювання та відстрочки від мобілізації для різних категорій фахівців. Крім того, Кабінет Міністрів вже деяко змінив порядок бронювання працівників підприємств, які є критично важливими для оборонно-промислового комплексу.

«При цьому було скасовано обмеження на кількість заброньованих військовозобов'язаних, які працюють на підприємствах ОПК, та за будь-якими військово-обліковими спеціальностями. Крім того, планують зняти обмеження з інших підприємств, які не є критично важливими для економіки країни. Умовою стане сплата роботодавцем щомісячного платежу за бронювання працівника», - повідомляє видання Хвиля.

Крім цього, бронювання може бути оформлене на працівників важливих галузей національної економіки підприємств. Умови для цього визначені Наказом Мінекономіки № 952.

Зокрема, у порядку бронювання працівників зараз передбачені такі:

  • підтримка та супровід інвестиційних проектів;
  • реалізація державної політики;
  • фінансова державна підтримка;
  • надання послуг для Мінекономіки на договірних засадах;
  • сфера управління Мінекономіки та виконання державних замовлень;
  • діяльність на території більш як трьох областей України у відповідній галузі;
  • виробництво товарів або надання послуг, що задовольняють потреби інших підприємств, установ, організацій.

Крім цього, підприємства, які є критично важливими для функціонування економіки і забезпечення життєдіяльності населення у спеціальний період, також підлягають бронюванню.

Заборонено бронювати працівників, які мають дефіцитні військово-облікові спеціальності та тих, хто вже отримав відстрочку від мобілізації за певними умовами. Процедуру бронювання проводиться відповідно до встановленої процедури. Бронювання працівників доступне як для критично важливих підприємств, так і для підприємств, що відповідають іншим критеріям важливості.

Зараз триває робота над удосконаленням процедури бронювання працівників в контексті дії воєнного стану. Зміни у законодавстві спрямовані на полегшення процедури та надання можливості підприємствам і організаціям бронювати працівників, які необхідні для функціонування економіки та виконання мобілізаційних завдань.