Українцям стане важче отримати карту поляка – Rzeczpospolita

Люди з українським походженням мають складніше отримати польську карту
Люди з українським походженням мають складніше отримати польську карту

Польський уряд планує вжити заходів для боротьби зі зловживаннями при отриманні картки поляка. Згідно з інформацією польських посадових осіб, деякі місцеві архіви та суди в країнах, де програма діє, брали участь у фальсифікації документів. Про це повідомляє польське видання Rzeczpospolita.

Понад 206 тис. людей сьогодні мають карту поляка, запроваджену у 2007 році. Найбільше карток ми видали білорусам і українцям

Уряд Дональда Туска планує внести зміни до міграційної політики для ускладнення отримання картки поляка. Влада робить це відповідно до повідомлень про зловживання у процесі репатріації та видачі карток поляка, зокрема використання підроблених документів для підтвердження польського походження.

Раніше, для отримання картки поляка заявникові потрібно було довести наявність родичів польської національності за прямою спадковою лінією або активно брати участь у польських організаціях не менше трьох років. Знання польської мови не було обов'язковим.

Уряд Польщі планує повернути вимогу підтвердження знання польської мови та більше ретельно перевіряти документи заявників. Діячі польських громадських організацій більше не матимуть пільг при отриманні картки поляка.

Найчастіше ці документи видавали Федерація польських організацій в Україні, Спілка поляків України та Спілка поляків Білорусі.

Запуск програми "Карта поляка" в Білорусі призвів до створення цілої індустрії. Компанії, що отримали щедру оплату, займались знаходженням документів та організацією зустрічей в консульстві. Про точне число фальшивих документів не відомо.

Власники картки поляка можуть отримати фінансову підтримку від держави протягом перших дев'яти місяців проживання в Польщі. Згідно зі Законом про "Карту поляка", влада гарантує грошову допомогу на перші три місяці проживання, що становить половину мінімальної зарплати, а з четвертого по дев'ятий місяць - 60% зарплати.

За даними на 2023 рік, держава виділила близько 40 мільйонів злотих на цю програму. Однак, з кожним роком зростає кількість запитів на фінансову допомогу. У 2022 році було подано рекордні 12 тисяч заявок, що вдвічі більше, ніж у 2020 році. Державні органи не завжди встигають опрацювати всі запити вчасно, через що виникають затримки у фінансовій допомозі.

Нещодавно прикордонники затримали 11 організаторів незаконного перетину польського кордону з Білорусі. Затримані мали причетність до переправлення мігрантів з Росії та Білорусі до країн Західної Європи. Серед затриманих були громадяни України, Білорусі, Польщі та Росії.

Читайте також