Українці можуть отримати стипендії від Швейцарії: що слід зробити

Українські студенти отримують швейцарські стипендії
Українські студенти отримують швейцарські стипендії

Посольство Швейцарії у Києві розпочало прийом заявок на стипендії, які надаються Федеральною комісією з питань стипендій для іноземців. Ці стипендії надають можливість навчатися у швейцарських університетах, політехнічних інститутах та вищих школах прикладних наук.

Що це за стипендії

Кожен рік Швейцарська Конфедерація надає урядові стипендії досконалості для підтримки міжнародного обміну та наукового співробітництва між Швейцарією та більш ніж 180 країнами. Кандидатів обирає Федеральна комісія зі стипендій для іноземних студентів. Ці стипендії призначені для молодих дослідників з-за кордону, які закінчили магістратуру або докторантуру, а також іноземних художників з бакалаврським ступенем.

Українські вчені мають можливість претендувати на три види стипендій:

  • Дослідницькі стипендії (Research scholarships)
  • Стипендії для претендентів на науковий ступінь доктора наук (PhD scholarships)
  • Стипендії для постдокторантів (Postdoctoral Scholarships).

Координацію процесу здійснює Посольство Швейцарії у Києві, яке відповідає за прийом і перевірку документів кандидатів. Щоб взяти участь у конкурсі, необхідно звернутися до Посольства Швейцарії у письмовій формі на адресу електронної пошти [email protected] . Після цього кандидат отримає всі необхідні аплікаційні документи.

Пакет документів, який необхідно заповнити та роздрукувати у двох примірниках, має бути поданий до Посольства Швейцарії до 5 грудня 2024 року.

Види стипендій

Дослідницькі стипендії надаються для проведення досліджень або навчання у всіх швейцарських університетах кантонах, університетах прикладних наук, федеральних технологічних інститутах та науково-дослідних інститутах. Розглядаються лише кандидати, які були номіновані академічним керівником одного з цих навчальних закладів.

Художні стипендії призначені для студентів художніх спеціальностей, які бажають отримати ступінь магістра мистецтв у Швейцарії. Ці стипендії надаються для навчання в будь-якій швейцарській консерваторії або університеті мистецтв. Ця стипендія доступна лише студентам з обмеженої кількості країн.

Процес відбору

Заявки проходять попередній відбір національними органами та швейцарським дипломатичним представництвом. Остаточне рішення приймає Федеральна комісія зі стипендій для іноземних студентів (FCS).

Комісія FCS оцінює заявки за трьома критеріями:

  • Профіль кандидата
  • Якість дослідницького проекту або художньої роботи
  • Синергії та потенціал для майбутнього наукового співробітництва

Комісія FCS складається з професорів швейцарських державних університетів. Призначення стипендій ґрунтується на академічній та науковій досконалості. Рішення про нові стипендіальні нагороди повинні бути оголошені до кінця травня. Комісія FCS відбере стипендіатів на 2025-2026 навчальний рік до кінця травня 2025 року. Оголошення стипендій на 2025-2026 навчальний рік відбудеться з серпня 2025 року.

Міністерство освіти і науки України рекомендує вишам змінити графіки оплати навчання, оскільки деякі студенти можуть отримати державні гранти. Про це повідомляє пресслужба відомства. Керівники закладів освіти мають змінити графіки оплати, щоб врахувати особливості навчання студентів, що отримують фінансову підтримку від держави. Це стосується як оплати за рік, так і першого семестру.

Читайте також