Українці почнуть по-новому купувати авто: знадобиться ще один документ

Група людей в кабінеті автомобіля
Група людей в кабінеті автомобіля

Ухвалено постанову щодо спрощення комісійної торгівлі авто в Україні

1 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв нову постанову, яка полегшила та удосконалила процедуру комісійної торгівлі транспортними засобами. Тепер, для укладання договору купівлі-продажу, необхідно надавати документ, що підтверджує середню ринкову вартість автомобіля.

Про це повідомляє МВС України.

Згідно з ухвалою, продаж більше одного транспортного засобу впродовж року оподатковуватиметься. Податок становитиме 5%, якщо це другий легковий автомобіль, та 18% на третій і більше. Варто зазначити, що перший продаж звільняється від податку.

Однією з важливих змін є обов'язок надавання довідки про вартість автомобіля у сервісних центрах МВС. Це запобіжить заниженню вартості транспортних засобів, яке раніше використовували деякі торгові організації. Очікується, що це нововведення збільшить дохід державного бюджету та забезпечить прозорість ринку.

Заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий навів приклад: якщо людина продає другий рік легковий автомобіль у сервісному центрі МВС, то за наявності довідки про середню ринкову вартість, його оцінюють у 450 000 гривень і податок у 5% становить 22 500 гривень. У той час, як торгова організація оцінює авто не за офіційним документом, а "за словами продавця", наприклад, у 15 000 гривень, і сплачує податок 750 гривень.

Драп'ятий також навів приклад, коли було зареєстровано автомобіль Tesla Model 3 2022 року випуску за 10 000 гривень, хоча його реальна середня ринкова вартість становить 917 083 гривень.

Інформується, що станом на серпень 2024 року в Україні працює 3500 суб'єктів, які займаються оптовою та роздрібною торгівлею автомобілями. Протягом 2023 року через торгові організації було продано 470 000 автомобілів.

Зазначимо, що у серпні 2024 року українці придбали нові авто на суму 15 мільярдів гривень.

Читайте також