Українці сидітимуть без світла до 18 годин на добу: прогноз ООН

Українці сидять без світла 18 годин
Українці сидять без світла 18 годин

Моніторинг ООН: українцям загрожує відключення електроенергії до 18 годин на добу

Місія ООН з моніторингу дотримання прав людини в Україні прогнозує, що українські громадяни можуть стикнутися зі відключенням електроенергії тривалістю від 4 до 18 годин на добу цієї зими. Таке прогнозування було зроблено у доповіді Місії.

«Є розумні підстави вважати, що численні аспекти військової кампанії щодо пошкодження чи знищення цивільної інфраструктури України з виробництва та передачі електроенергії та тепла порушують основоположні принципи міжнародного гуманітарного права», - зазначили експерти.

За результатами відвідання ММПЛУ 7 пошкоджених або зруйнованих електростанцій і 28 населених пунктів, експерти прийшли до висновку, що атаки на інфраструктуру загрожують водопостачанню, каналізації, освіті, охороні здоров'я та економіці України. Особливо ситуація у міських районах, де підключення до централізованих систем опалення та гарячого водопостачання є найбільш поширеним, є проблематичною. Існує загроза безтеплоти для мільйонів мешканців Києва.

За даними експертів, проблеми з енергетикою були однією з причин, через які українці залишали країну влітку 2024 року.

Нагадаємо, що сьогодні, 19 вересня, не передбачається жодних обмежень електроенергії.

Зростання споживання електроенергії в Україні спостерігається з 9 вересня після скасування графіків планових відключень.

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури має намір встановити третій рівень пасивного захисту на підстанціях НЕК «Укренерго». Однак, міжнародні партнери не вважають фінансування такого проєкту до проведення випробувань цієї технології обґрунтованим. Раніше голова «Укренерго» Володимир Кудрицький повідомляв, що енергетичні об'єкти України будуть мати трьохрівневий захист від російських атак.

Крім того, Єврокомісія працює над збільшенням обсягу постачання електроенергії в Україну.

Читайте також