Українці зможуть повідомляти про проблеми зі звʼязком у «Дії»

Проблеми зі звʼязком у Дії
Проблеми зі звʼязком у Дії

Міністерство цифрової трансформації працює над стабілізацією мобільного звʼязку під час відключень електроенергії, повідомляє пресслужба відомства.

За словами Мінцифра, українська енергетична інфраструктура вже понад два роки під ворожими обстрілами, що призводить до постійних знеструмлень. Це впливає на якість звʼязку та інтернету, оскільки базові станції мобільних операторів також потребують електроенергії для своєї роботи. Тому стабілізація ситуації з мобільним звʼязком та інтернетом є одним із головних завдань Мінцифри зараз.

Рішення Мінцифри для стабілізації звʼязку:

  • Оновлення вимог Національного центру оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України. Тепер мобільні оператори повинні мати генератори для 25% своїх мереж, щоб вони могли працювати 72+ години під час знеструмлень. Решта мобільної мережі повинна мати можливість працювати 10 годин на акумуляторних батареях;
  • Посилення перевірок виконання вимог. Оператори будуть щоквартально звітувати щодо ситуації Національному центру оперативно-технічного управління, а Національна комісія з питань електронних комунікацій із свого боку буде перевіряти виконання цих вимог;
  • Прийняття постанови № 322, яку вже підтримав регулятор. Ця постанова дозволить операторам звернутися до Обленерго з заявкою на модернізацію мереж, які йдуть до базових станцій. Це спряшує швидше заряджання акумуляторів;
  • Узгодження переліку обʼєктів, які мають мати безперебійне живлення. Основні вимоги будуть передані до Обленерго;
  • Розробка заходів для бронювання ремонтних бригад військовозобовʼязаних співробітників.

Пресслужба Мінцифри додала, що зараз розпочинається робота над новим сервісом в мобільному додатку «Дія», завдяки якому українці зможуть повідомляти про проблеми зі звʼязком, навіть якщо вони не мають доступу до Інтернету. Інформація буде автоматично передаватися після відновлення звʼязку. Зібрані дані будуть проаналізовані для подальшої роботи над стабілізацією звʼязку.

Зазначимо, що Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій оновив вимоги до роботи базових станцій мобільних операторів в умовах воєнного стану.

Раніше було повідомлено, що мобільний звʼязок в Україні буде працювати трьохденні перепадах електроенергії. Зараз мобільні оператори спільно готуються до можливих тотальних відключень світла. Під час таких відключень, популярність мобільного Інтернету різко зростає, що призводить до навантаження на мережі мобільних операторів та проблем зі звʼязком.

Читайте також