Україні загрожує дефіцит ракет для ППО. Аналітики дали невтішний прогноз

Дефіцит ракет для протиповітряної оборони загрожує Україні в березні

Україна може зіткнутися з дефіцитом ракет для систем протиповітряної оборони вже в березні, через проблеми зі збройним постачанням. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Згідно зі звітом, затримки з фінансуванням та недостача зброї від країн Заходу можуть призвести до значного дефіциту українських зенітних ракет. Це може сприяти більш агресивним атакам російських військ на українських територіях або навіть на міста, розташовані біля фронту.

"Російські війська регулярно нападають на українську систему протиповітряної оборони, використовуючи свої ракети та безпілотники, спільно з іранськими та північнокорейськими засобами. Тим самим РФ намагається виснажити українську армію та змусити її переміщувати протиповітряні системи подалі від фронту" - повідомляється в звіті.

Стаття The New York Times від 9 лютого також зазначає, що, за оцінками американських чиновників, якщо не нададуть додаткову допомогу, українським запасам ракет протиповітряної оборони в березні 2024 року буде кінець.

Офіційники України вже попереджали про "критичну нестачу" ракет протиповітряної оборони, через затримки в постачанні зі Заходу, що змушують країну копіткошувати свої ресурси.

В січні 2024 року російська авіація посилила свої бойові дії в підтримку наступальних операцій, особливо біля Авдіївки. Це свідчить про те, що обмежені запаси українських ракет можуть підвищити ризик нападу з боку російської авіації.

Наявність недостатньої кількості боєприпасів може змусити українських захисників приймати складні рішення щодо пріоритетів на фронті.

Зазначимо, Європейський Союз планує надати Україні 1 155 тис. боєприпасів до кінця поточного року.