Україні загрожує дефіцит ракет для ППО: аналітики дали невтішний прогноз

Затримки у фінансуванні та постачанні зброї можуть призвести до дефіциту ракет в Україні

Затримки у фінансуванні та постачанні зброї країнами Заходу можуть привести до суттєвого дефіциту українських зенітних ракет. Це дасть російським військам можливість атакувати українські війська та прифронтові міста. Про це йдеться у звіті аналітиків ISW.

Українським силам потрібні сучасні системи протиповітряної оборони

Міністр оборони України Рустем Умеров 17 лютого заявив, що одним із головних уроків оборони Авдіївки є необхідність українським силам у сучасних системах протиповітряної оборони.

Речник Військово-повітряних Сил України, полковник Юрій Ігнат додав, що необхідно збити російські штурмовики Су-34 і Су-35, які використовують крилаті бомби, щоб зупинити їх напади.

Зростає використання крилатих бомб російськими військами

Крилаті бомби мають діапазон дії до 70 кілометрів, і російські війська все частіше їх використовують, намагаючись завдати удари з-за лінії фронту, щоб знизити свої втрати в Україні.

Аналітики зазначають, що Україні необхідно багато систем протиповітряної оборони, які зможуть ефективно вражати російські літаки на такій відстані.

Українські запаси ракет ППО вичерпаються до 2024 року

Україна зазнає критичної нестачі ракет для протиповітряної оборони. За даними газети New York Times, американські офіційні особи стверджують, що запаси ракет в Україні будуть вичерпані у березні 2024 року, якщо не буде продовження західної допомоги.

Україні загрожує російська агресія

Відсутність ефективних систем протиповітряної оборони, скорочення запасів зенітних ракетних комплексів та постійні ракетні та безпілотні атаки російських сил на мирних жителів можуть змусити Україну прийняти важкі рішення щодо захисту лінії фронту. Експерти попереджають, що російська перевага в повітрі дозволить їм розширити свої агресивні дії вздовж лінії фронту.

Потреба в артилерійських снарядах перевищує виробничі можливості

Україні потрібно понад два мільйони артилерійських снарядів щороку для війни з Росією, а зараз вона критично не вистачає. За словами генерального директора німецького оборонного концерну Rheinmetall Армін Паппергера, потреби України втричі перевищують виробничі можливості Німеччини.

Питання постачання боєприпасів відкрите

Для того, щоб Європейський союз міг надіслати Україні більше боєприпасів, необхідно провести переговори з третіми державами, які мають угоди про поставки в Європі. Так пояснив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.