Україною прокотилася хвиля арештів

12 січня в Україні святкують День українського політв'язня, вшановують і згадують людей, які були арештовані через політичні переконання. Ця подія отримала назву "генеральний погром" українського національно-демократичного руху.

Українська гельсінська спілка з прав людини називає цю подію найбільш репресивною акцією проти українських дисидентів.

Протягом двох днів у Києві і Львові були заарештовані всі відомі українські дисиденти. Згодом був арештований ще один діяч.

Невдовзі хвиля репресій прокотилася всією Україною, було здійснено арешти в різних містах і примусові заходи.

"Своєю діяльністю, творчістю та активною громадською позицією вони розвінчали міф про радянську систему. Українські політв'язні показали, що СРСР є радянською тоталітарною системою", - сказав Олег Бажан, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України.

В'ячеслав Чорновол - головний діяч Дня українського політв'язня

В'ячеслав Чорновол, один з найвідоміших політв'язнів та дисидентів, від 1975 року почав відзначати День українського політв'язня. Всього в підпіллі він провів близько 17 років.

Сьогодні, російський режим продовжує утримувати та катувати українських політичних в'язнів.

В'ячеслав Чорновіл був видатним українським діячем. Він був студентом Київського державного університету, але заявив про свою посвяченість боротьбі за Україну. Він громадсько протестував проти комуністичного режиму, був арештований і пізніше засуджений за "антирадянську пропаганду". В'ячеслав Чорновол провів ув'язненим 17 років, а після звільнення став політичним діячем та депутатом українського парламенту.