Українська ескадрилья F-16: The Wall Street Journal повідомила невтішні новини

Ескадрилья F-16 під час політів
Ескадрилья F-16 під час політів

В Україні виникли проблеми зі збором повної ескадрильї винищувачів F-16 до кінця року. За даними The Wall Street Journal, надходження такої кількості літаків буде відкладено до наступного року. Причиною цього є перерозподіл підготовки українських пілотів, зосереджуючись на молодших курсантах замість досвідчених льотчиків. За оцінками видання, це може затримати надходження повної ескадрильї на багато місяців. Основна причина цього є нестача досвідчених пілотів з англійською мовою. Крім того, деякі посадовці вважають, що молодші кадети будуть краще усвідомляти західне навчання.

Українські пілоти навчаються в трьох різних місцях: на базі Морріс у штаті Арізона, на авіабазі Данії в Скрідструпі (яку закрили) та в Румунії. За даними WSJ, лише десять пілотів пройшли ці курси і одинадцять з них вже працюють в Україні. Деякі пілоти, які навчалися в Данії, не входять до програми. За даними журналу, Україна, ймовірно, отримає повну ескадрилью F-16 (20 літаків та 40 пілотів) не раніше весни або літа наступного року.

Серед українських курсантів є вісім осіб, які пройшли підготовку в Франції на Alpha Jets та недавно почали навчатися на F-16 в Румунії. Ще вісім досвідчених пілотів закінчують навчання в Арізоні та прибудуть в Україну на початку наступного року. Нагадаємо, що Україні потрібно принаймні 200 винищувачів F-16 для досягнення паритету з Росією в небі.

Зазначимо, що підготовка нової групи українських пілотів на F-16 розпочнеться після пройдення мовного курсу. Угода також була досягнута з Данією про надання ще однієї партії F-16 до кінця цього року. Раніше, за даними The New York Times, Україна зможе використовувати не більше 10 винищувачів F-16 на полі бою до 2024 року.

Читайте також