Українським біженцям у Німеччині змінять умови працевлаштування: що буде з виплатами

Українські біженці, умови працевлаштування, зміна, виплати
Українські біженці, умови працевлаштування, зміна, виплати

Українцям розповіли про нові правила працевлаштування для біженців у Німеччині.

З початку вторгнення Росії в Україну в 2022 році Німеччина стала однією з головних країн, які прийняли багато українських біженців, включаючи понад мільйон осіб. З цієї кількості, близько 26,5% має змогу працювати.

Німецька влада розглядає можливість змінити правила працевлаштування для біженців, щоб стимулювати українців знаходити роботу.

За даними, станом на середину серпня 2023 року, 707,8 тисяч біженців з України отримували соціальну допомогу в Німеччині. Уряд ФРН не планує забирати цю допомогу, але створює умови для зайнятості.

Учасників соціальної допомоги можуть змусити приймати вакансії, які вимагають витрат до 3 годин на дорогу до роботи та назад.

Згідно з каталогом заходів щодо економічного розвитку, який розроблений німецьким урядом, тривалість дороги може становити до 3 годин при робочому дні більше 6 годин. При меншій тривалості робочого дня, час у дорозі може становити до 2,5 годин. Центри зайнятості можуть шукати вакансії для одержувачів соцвиплат у радіусі 50 км від їх місця проживання.

По-друге, уряд ФРН запропонував скасувати оподаткування понаднормових годин роботи для роботодавців. Якщо працівник працює понад нормований час та отримує бонус, ця сума буде звільнена від оподаткування.

Крім цього, німецькі посадовці розглядають спрощення укладання тимчасових контрактів для осіб, які підходять до пенсійного віку.

Деталі повинні бути уточнені під час обговорення бюджету в Бундестазі.

У 2024 році розмір соціальної допомоги для українців у Німеччині становитиме:

  • одинокі особи/одинокі батьки - 563 євро;
  • у сімейній парі на одного партнера - 506 євро;
  • підлітки 14-17 років - 471 євро;
  • діти 6-13 років - 390 євро;
  • діти до 5 років - 357 євро.

Українці можуть отримати соціальну допомогу, якщо вони:

  • ніколи не працювали в Німеччині;
  • були безробітними більше року;
  • отримують маленьку заробітну плату, незважаючи на наявність роботи.

Канцлер Олаф Шольц зазначив, що уряд ФРН планує зробити соціальну допомогу більш цілеспрямованою, щоб зменшити користування нею людьми, які одночасно працюють. Ці заходи мають також допомогти боротися з нелегальним працевлаштуванням.

Нагадаємо, що у Німеччині показали кількість біженців з України, які отримують допомогу та працюють.

Читайте також