Україну чекає аномальна спека. Як уникнути теплового удару

Тепла погода та спека
Тепла погода та спека

Цими днями в Україні очікується надзвичайна спека. Тепловий удар виникає, коли людина довго перебуває на сонці і має порушення теплового балансу. Цей стан потребує негайної медичної допомоги. МОЗ надає поради, як уникнути теплового удару.

У МОЗ зазначають, що в пікові години з 10 до 16 години рекомендовано уникати прямих сонячних променів. Також небезпечно залишати дітей і тварин у закритих автомобілях, навіть з увімкненим кондиціонером, оскільки це може загрожувати їхньому життю.

Як уникнути теплового удару?

  • Уникайте перегрівання. Проводьте найгарячіші години у тіні або в приміщенні, уникаючи прямих сонячних променів.
  • Охолоджуйте приміщення. Щоб економити електроенергію, не використовуйте кондиціонери. Вночі відкривайте вікна, а вдень, навпаки, закривайте їх.
  • Охолоджуйте своє тіло. Часто приймайте прохолодний душ або обтирайтеся прохолодною водою.
  • Пийте багато рідини. Регулярно пийте воду або інші безалкогольні напої, навіть якщо не відчуваєте спраги.
  • Носіть легкий одяг. Вибирайте світлий і просторий одяг з натуральних тканин. Уникайте фізичних навантажень під час спеки.
  • Звертайте увагу на ознаки теплового стресу. Слідкуйте за своїм самопочуттям та самопочуттям своїх близьких.

Що робити, якщо виникне тепловий удар?

Якщо у вас є підозра на тепловий удар, зателефонуйте за номером 103. До прибуття медичної допомоги переходьте або перенесіть постраждалого в прохолодну тінь. Також охолодіть постраждалого, використовуючи прохолодні вологі рушники або льодяні пакети (прикладаючи до шиї, пахвових западин, паху), щоб знизити його температуру тіла.

Якщо постраждалий залишається свідомим, дайте йому пити невеликими ковтками води.

Якщо постраждалий блює, покладіть його на бік. Слідкуйте за його станом, диханням, пульсом і ступенем свідомості до приходу медичної допомоги.

Тепловий удар - це небезпечний стан, який може мати серйозні наслідки, тому важливо вміти впізнати його симптоми і знати, як надати першу допомогу.

Читайте також