Україну та РФ після війни чекає демографічна криза. Прогноз WSJ

Україна та РФ після війни - демографічна криза
Україна та РФ після війни - демографічна криза

В Україні та Росії може наступити демографічна криза у зв'язку з загибеллю та пораненням військовослужбовців під час бойових дій. Окрім того, українські території можуть бути "поглинуті" РФ для збільшення її населення за рахунок українців. Багато українців виїздять з країни протягом останніх десяти років, що призводить до зменшення населення України. Путін сподівався вирішити демографічну кризу шляхом окупації та видачі російських паспортів, проте план не вдався, оскільки багато людей почали покидати Росію. Варто зазначити, що після 2022 року РФ покинули багато молодих професіоналів. Україну залишає все менше населення через продовження бойових дій.

За даними WSJ, населення України скоротилося з 48 мільйонів до 40 мільйонів осіб до 2022 року. За даними ООН, понад 6 мільйонів людей покинули Україну з початку війни, а контрольована Києвом територія скоротилася до 25-27 мільйонів осіб. Демографічна ситуація продовжує погіршуватися через тривалу війну.

Експерти вважають, що найбільш ймовірний повернення українців з-за кордону буде серед висококваліфікованих фахівців, яких країна втрачає. Раніше пропонували ввести "демографічний збір" у зв'язку з демографічною ситуацією в Україні, але законопроєкт було відкликано.

Читайте також