Українська діаспора у Канаді

На сьогоднішній день відсоток українців у загальній кількості населення Канади становить приблизно 4% і посідає сьоме місце у ТОПі національних меншин країни.

Прийнято виділяти чотири хвилі української еміграції.

Перші імміграційні пересування в Канаді почалися через прагнення українців позбутися величезних поборів, накладених Австро-Угорською імперією. Українці перетинали океан та селилися у віддалених глухих регіонах величезного материка разом із сім'ями, утворюючи невеликі громади.

Першими українськими поселенцями в Канаді були Іван Пилипів та Василь Єленяк, уродженці села Небилів (Австро-Угорщина, сучасна Івано-Франківська область). Пилипів заснував поселення Една-Стар (провінція Альберта) – найперше та найбільше групове поселення українців у Канаді.

Ініціатором масової міграції українців до Канади вважається доктор Йосип Олеськів, який стимулював та популяризував еміграцію до Канади із Західної України, а також Галичини та Буковини наприкінці XIX століття, коли Україна перебувала під експансією Росії.

Друга хвиля переселень посідає кінець першої світової війни. На той час люди почали переходити від ведення аграрного господарства до міського життя та масово переїжджати до промислових центрів. Ними стали Торонто та Монреаль. Нині ці міста, як і раніше, нараховують найбільшу кількість етнічних українців.

Третя хвиля еміграції викликана головним чином політичними мотивами і розпочалася наприкінці Другої світової війни. Переважно це репатріанти з англійської, німецької, американської та французької окупаційних зон.

Четверта хвиля розпочалася у 1990-х роках. Її головні причини – економічні труднощі затяжного перехідного періоду в Україні після розпаду СРСР.

Одним із важливих факторів, які залучають до країни численних переселенців з України, є допомога та підтримка діаспори. Зв'язки тут дуже розвинені. Аж до того, що разом допомагають взяти іпотеку на придбання житла на вигідніших умовах. В яке б місто не переїхали українці, вони знайдуть співвітчизників, що допоможуть адаптуватися, вирішити побутові та інші питання.

У країні лояльне ставляться до національних меншин, все врегульовано на законодавчому рівні – всі діаспори мають право зберігати свої культурні цінності, передавати нащадкам культурну спадщину та традиції.

До етнічних українців, які досягли успіху на політичній сцені Канади, можна віднести Вільяма Гавриляка, Едварда Стельмаха, Романа Гнатишина. Сучасні канадські українці ведуть активне суспільне життя: влаштовують фестивалі, паради, самобутні свята.