ЮНЕСКО заявило про неочікувану загрозу з боку штучного інтелекту

Афіша конференції ЮНЕСКО: Штучний інтелект - загроза
Афіша конференції ЮНЕСКО: Штучний інтелект - загроза

Організація ЮНЕСКО оприлюднила звіт, який попереджає про загрозу штучного інтелекту для пам'яті про Голокост. Інформація, створена штучним інтелектом, може спотворювати історичні факти і посилювати упередження в суспільстві.

На особливу крихкість до цього є школярі та студенти, які все більше користуються генеративними інструментами для пошуку і виконання навчальних завдань в Інтернеті.

«Якщо ми дозволимо поширенню страшних фактів про Голокост через безвідповідальне використання штучного інтелекту, ми ризикуємо наростанням антисемітизму та втратою розуміння причин і наслідків цих жахливостей», - заявив директор ЮНЕСКО, Одрі Азуле. Азуле закликає уряди, співробітників штучного інтелекту та політиків дотримуватися етичних принципів.

Оскільки середня вікова група людей, які пережили Голокост, становить 86 років, розуміння і пам'ять про цей геноцид занепадають. Для шкіл та культурних закладів особливе значення має захист історичних пам'яток та забезпечення збереження свідчень для майбутніх поколінь у боротьбі з ненавистю та антисемітизмом.

Штучний інтелект може допомогти дослідникам обробляти і вилучати велику кількість даних про Голокост, включаючи фотографії, текст, відео та аудіозаписи. Прикладом є Арольсенський архів, який містить найбільш повну колекцію оригінальних документів та особистих речей понад 17,5 мільйонів людей, які постраждали від нацистських переслідувань. Штучний інтелект допомагає обробляти та перевіряти мільйони документів і надсилати багато запитів щороку. У Яд Вашем, Всесвітньому центрі пам'яті жертв Голокосту в Єрусалимі, також використовують обробку мови та генеративний штучний інтелект для виявлення раніше невідомих жертв.

Проте, зловживання штучним інтелектом не залишаються без наслідків. Дослідження Антидифамаційної ліги показали, що 84% американців хвилюються тим, що генеративні інструменти штучного інтелекту будуть використовуватись для поширення недостовірної інформації, а 70% вважають, що це загострить екстремізм, ненависть і антисемітизм у Сполучених Штатах.

У звіті ЮНЕСКО, опублікованому у співпраці з Всесвітнім єврейським конгресом, закликається технологічні компанії співпрацювати з урядами, ветеранами Голокосту та їхніми нащадками, а також експертами з антисемітизму і істориками при розробці інструментів штучного інтелекту. Важливо враховувати етичні принципи при роботі з штучним інтелектом.

Читайте також