Уряд Індії назвав «надмірно жорстокою» криміналізацію зґвалтування у шлюбі

Уряд Індії проти криміналізації зґвалтування у шлюбі
Уряд Індії проти криміналізації зґвалтування у шлюбі

Уряд Індії відмовився визнавати зґвалтування у шлюбі кримінальним злочином, оголосивши, що це є "надто жорстким" та "диспропорційним" підходом. Це стало першою офіційною заявою від уряду щодо скасування виключення для зґвалтування у шлюбі.

Уряд пояснив, що хоча чоловік не має права порушувати згоду дружини, визнання такого порушення як "зґвалтування" в межах шлюбу вважається надто суворим заходом.

Індія залишається однією з трьох десятків країн у світі, де заборонено притягати до кримінальної відповідальності зґвалтування дружини у шлюбі, разом з Пакистаном, Афганістаном і Саудівською Аравією.

Аргументи від активістів та уряду

Багато активістів та організацій за права жінок наголошують, що примусовий секс є зґвалтуванням, незалежно від того, хто його вчиняє. Але індійський уряд, релігійні групи та активісти за права чоловіків виступають проти будь-яких змін до закону. Вони стверджують, що згода на статеві стосунки "передбачається" у шлюбі, і дружина не може відмовитися від неї пізніше.

Протест проти законопроєкту в Іраку

Законопроєкт в Іраку, який пропонує можливість одружити дівчат віком від дев'яти років, спровокував масові протести по всій країні. Активісти стверджують, що це "легалізує зґвалтування дітей". У Іраку вже існує закон, який забороняє одруження до досягнення 18-річного віку, але виявилося, що 28% іракських дівчат одружуються до повноліття.

Читайте також